Beste jonge Gorcumers

20 maart 2020

We kunnen er niet om heen: het coronavirus maakt veel mensen verkouden of ziek. Gelukkig worden de meeste (jonge) mensen tot nu toe alleen maar verkouden. Maar oude of kwetsbare mensen kunnen wel erg ziek worden. Zoals je opa en oma. Of familieleden en vrienden die al een ernstige ziekte hebben. Niemand wil dat zij ook nog het coronavirus krijgen. En al helemaal niet allemaal tegelijk, want dan hebben de dokters te weinig tijd om ze beter te maken. Iedereen kan helpen dit te voorkomen. Ook jij!

Wil je weten hoe? Zorg dan dat je thuis blijft als je (licht) verkouden bent of koorts hebt. Heb je geen klachten? Spreek dan alleen heel af en toe af, met zo min mogelijk vrienden tegelijk. Als je met anderen bent, blijf op minimaal 1,5 meter afstand van elkaar. Dat is ongeveer 2 tot 3 armlengtes! Hou dus afstand van elkaar. Ook bij het eventjes voetballen met vrienden, bij chillen op straat of thuis, in de winkel en overal waar je mensen tegenkomt. Zo kunnen we met elkaar zorgen dat het virus zich minder snel verspreid.

Afstand houden van elkaar betekent niet dat we elkaar moeten vergeten. Ik zie al heel veel Gorcumers die andere mensen helpen. Ook jongeren. Daar ben ik als burgemeester heel erg trots op! Ken jij oudere of kwetsbare mensen? Misschien kun jij ze ook helpen. Bel, mail of app ze voor een praatje. Of vraag online of je een boodschap kunt doen of hun hond kunt uitlaten.

Ik snap dat dit een heel rare tijd is. Een tijd waarin bijna iedereen thuis is, thuis werkt of thuis leert. Waarin je niet naar school en naar sportwedstrijden kunt. En niet kunt chillen met vrienden. Het is nu even niet anders. Luister goed naar de adviezen van je leerkracht of docent. En volg de adviezen van de overheid. Zij weten wat je moet doen om jezelf, je familie, je vrienden en alle mensen in de stad gezond te houden.

Als iedereen zich aan de spelregels houdt, gaat het met ons allemaal beter. Maar, zorgen máken heeft geen zin. Voor elkaar zorgen wél. En vanzelfsprekend zorg je ook goed voor jezelf! Afgesproken?

Dank je wel!
Met vriendelijke groet,
jullie burgemeester Reinie Melissant

Burgemeester